Történet

Az Ördögárok Villány legjobb, legfrekventáltabb dűlői közé tartozik, gyakorlatilag egy déli kitettségű völgykatlan, amely a borvidék legnagyobb hőösszegű területe. Kb. 60 hektár nagyságú, részben Villányhoz, részben Nagyharsányhoz tartozik. Az Ördögárok-dűlő neve egy nagyharsányi mondára utal, amely szerint a hegyek között futó árok, illetve völgy úgy keletkezett, hogy azt maga az ördög szántotta.
Művelése nagyüzemi keretek között nem volt megoldható, ezért a 70-es években a termelésből kivonták, és erdőt telepítettek rá. Azóta viszont itt valósult meg az utóbbi évtized egyik legnagyobb telepítési programja, hatalmas meliorációs munkával. 2001-től kezdődően összesen hat borász kezdte meg saját területe helyreállítását és újra telepítését. A fél éven keresztül dolgozó földmunkagépek – számítások szerint – több mint 1.000.000 m3 földet mozgattak meg a végeredmény elérése érdekében.
Mivel a terület igen meredek (20-25%), egyes helyeken nem volt megoldható a hegy-völgy irányú telepítés. Itt teraszok kialakítására volt szükség. A terület 150 és 250 méter közötti tengerszint feletti magasságban helyezkedik el. A szőlőfajtákat tekintve a francia fajták dominálnak (Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon és Merlot), de találni benne kadarkát és portugiesert is.

A terület függőleges irányban tagolt, így különböző összetételű talajrétegek figyelhetők meg benne. Mivel az egész gyakorlatilag egy katlanban fekszik, a meleg, magas páratartalmú levegő a völgyben megreked, ezért egyedi mikroklíma alakult ki. Eltérő adottságokat élveznek a katlan alján és tetején elhelyezkedő különböző parcellák, így a borok is változatos képet mutatnak. A dűlőnek vannak déli, dél-nyugati és keleti tájolású lejtői is. Nem véletlen, hogy az Ördögárokban területtel rendelkező borászoknál a csúcskategória innen származik.

Gere Attilának, Günzer Zoltánnak, a Sauska pincének, Bock Józsefnek, Tiffán Edének és Günzer Tamásnak találhatók itt szőlőterületei.